
Spørsmål og svar

1
Er det nok sol i Norge?
Norge ligger langt nord. Likevel får vi på årsbasis nesten like mye sol som Tyskland, som er ledende i Europa innen solenergi. Solcellepanelene fungerer best når lufttemperaturen er kjølig. Snø i Norge reflekterer sollyset og det gir økt strømproduksjon.
2
Hvordan fungerer et solcelleanlegg?
Solcelleanlegget fungerer slik: Likestrøm fra solcellepanelene sendes til en vekselretter som gjør den om til vekselstrøm. Vekselstrømmen er så tilgjengelig for alle elektriske apparater i huset. Overskuddstrøm sendes til nettet og den får du betalt for.
3
Hvor mye plass vil et solcelleanlegg kreve?
En kvadratmeter av et solcelleanlegg kan produsere omtrent 200 watt elektrisk kraft, avhengig av hvilke solcellepaneler som brukes. Et solcelleanlegg med en kapasitet på 1 kilowatt (1000 watt) ville trenge ca. 6 kvadratmeter takareal. Siden de fleste solcelleanlegg er designet for å dekke boligens energibehov bør anleggets størrelse være et sted mellom 3 og 6 kilowatt, som vil kreve mellom 15 og 40 kvadratmeter takareal.

4
Er det lønnsomt å investere i solceller?
Målingene utført på solcelleanlegg i Norge som er lagt til grunn for lønnsomhetsberegninger viser en avkastning på 6-7% i året. Høyeste avkastning får man når man selv bruker egenprodusert strøm.
5
Hvor lang levetid har solcellepaneler?
Solcellepanelene lages av silisium med et lag beskyttende herdet glass. Under normale forhold er levetid 30-40 år. Solcellepaneler som Viken Sol leverer har 15 års fabrikkgaranti og 25 års ytelsesgaranti. Det betyr at etter 25 år skal solcellepanelene fremdeles gi 85% effekt.
6
Hva når solcelleanlegget har nådd sin levetid?
Elektriske og elektroniske produkter er merket med overkrysset avfallsbeholder, som betyr at produktet ikke skal kastes i restavfallet, men leveres til kommunalt mottak. Viken Sols medlemskap i Renas sørger for at det er gratis for våre kunder å levere fra seg EE-avfall.